Comunicate

Lansare proiect integrat „Copil Iubit la Bord”

Cluj-Napoca, 28 Iunie 2018

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Fundația „Crucea Albă” anunță demararea proiectului integratCopil Iubit la Bord”, dedicat prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri  ai autovehiculelor.

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord”  reprezintă prima inițiativă bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Inițiativa se va derula pe parcursul a doi ani, în urma unei finanțări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al International Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project.

Conform unui studiu pan-european din 2015, România este țara cu cel mai mic procent (26%) în ceea ce privește rata de utilizare a centurii pe bancheta din spate a autovehiculelor. Utilizarea corectă a sistemelor de siguranță pentru copii (centuri de siguranță, scaune auto, înălțătoare) este mult sub media țărilor europene. Date dintr-un studiu observațional derulat în Cluj-Napoca între 2013-2014 arată că 32,6% din copiii pasageri între 0-17 ani nu purtau nici un sistem de siguranță. Între  2015 și 2016, aproape 700 de copii între 0 și 12 ani au fost implicați în accidente rutiere în județul Cluj; dintre aceștia aproape jumătate nu purtau nici un sistem de siguranță la momentul accidentului.         Pornind de la studiile de cercetare desfășurate în Cluj-Napoca, au fost aduse evidențe noi ce pot sta la baza unor programe de prevenție și politici publice bazate pe dovezi, un exemplu fiind și această inițiativă.

            Proiectul integrat “Copil Iubit la Bord” aduce inovație în abordarea integrată a siguranței în trafic a copiilor pasageri ai autovehiculelor, prin crearea primului Grup de Lucru Multisectorial privind Siguranța în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule. Grupul este format din reprezentanți ai instituțiilor-cheie implicate, cu întâlniri regulate ce vizează elaborarea de strategii și planuri de acțiune, precum și monitorizarea implementării acestora.

Un rol esențial în cadrul proiectului va fi atribuit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, prin Poliția Rutieră și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, cât și Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca, care vor derula atât activități extinse de informare, conștientizare, prevenire, cât și activități destinate creșterii capacității instituționale de adresare a acestei probleme. De asemenea, se vor derula campanii de informare a publicului larg și mass media, a părinților, medicilor pediatri și medicilor de familie cu scopul creșterii ratelor de utilizare corectă a sistemelor de siguranță auto pentru copii. Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Publice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai va desfășura activități extinse de cercetare și evaluare a activităților din cadrul proiectului, pentru stabilirea impactului și fundamentarea fiecărei direcții strategice stabilite.

Galerie Video